Mikis Theodorakis musikk i Oslo Konserthus

17/10/2012 in Δελτία τύπου

Mikis Theodorakis

Lørdag 10.november og søndag 11. november hylles komponisten Mikis Theodorakis og menneskerettighetsforkjemperen Mikis Theodorakis med to store konserter i Oslo Konserthus. På scenen står internasjonale og norske solister, sammen med orkester og over hundre korsangere fra HUM-koret og Sosialistisk kor i Oslo.

Konserten viser bredden i Theodorakis musikalske produksjon og politiske engasjement og inneholder blant annet utdrag fra sangsyklusen Mauthausen, Zorba -balletten og oratoriet Canto General, i tillegg til et knippe av hans mest berømte sanger som har gjort ham folkekjær både i og utenfor Hellas.

Om komponisten

Den nå 87 år gamle Mikis Theodorakis er en levende legende, dypt forankret i det greske folks historie, myter, lidelse og kamp.  Han ble verdenskjent for sin musikk til filmen Zorba (1964) og senere for sin motstand mot den greske juntaen, som tok makten i Hellas ved et militærkupp i 1967. Han er fremdeles politisk engasjert og senest denne våren sto han på Syntagmaplassen i Athen og markerte sin motstand mot den økonomiske politikken i Hellas og EU. Hans musikk har gjort ham til et symbol for mennesker som kjemper for frihet og demokrati verden over. Mikis Theodorakis regnes i dag som en av Europas store komponister i det 20. århundret. Bak seg har han en formidabel produksjon av mer enn 1000 sanger, symfonier, operaer, ballett- og filmmusikk, kantater, oratorier og musikk til klassiske tragedier og moderne teaterstykker.

 

Medvirkende

Solist på bouzouki Lakis Karnezis (fra Zorba) har samarbeidet med Mikis Theodorakis i snart 50 år. Lakis har turnert verden rundt med Theodorakis’ musikk og disse to konsertene er en sjelden anledning til å få høre en av verdens fremste bouzoukispillere her i Oslo.

Sofia Michailidi har sunget med Theodorakis siden hun var 17 år, og er ansatt som mezzosopran ved Nasjonaloperaen i Athen. Hun var solist ved urfremføringen av balletsuiten Zorbas i 1988 og ved CD – innspillingen av samme under Theodorakis’ ledelse, Hun tok publikum med storm da hun deltok i hyllestkonserten i Oslo Konserthus i anledning Mikis Theodorakis’ 80 års dag i 2005.

Lars Klevstrand har gjennom årene samarbeidet med korene ved flere anledninger og var solist ved fremføringen av Canto General i Oslo Konserthus og Olavshallen i Trondheim i 1996.

Astrid Hellesen har vært solist og tolker av Theodorakis’ sanger ved konserter rundt om i Norge.

Kveldens konferansier, Ola E. Bø, er dramaturg ved Det Norske Teatret har et nært forhold til Theodorakis’ musikk. I tillegg medvirker noen av Norges fremste musikere på perkusjon og andre instrumenter samt over hundre sangere fra HUM-koret og Sosialistisk kor i Oslo.

Kveldens dirigent er Per Arne Olsen, som ved flere anledninger har dirigert Theodorakis’ musikk ved konserter i Norge, Hellas og Chile.

FAKTA:

Tid og sted:

Lørdag 10. november kl. 19.00 Oslo Konserthus, store sal.

Søndag 11. november kl. 18.00 Oslo Konserthus, store sal.

Solist bouzouki: Lakis Karnezis

Solister: Sofia Michailidi, Lars Klevstrand, Astrid Hellesen

Konferansier: Ola E. Bø

Dirigent: Per Arne Olsen

HUM-koret og Sosialistisk kor i Oslo m/orkester

Arrangør: HUM-koret og Sosialistisk kor i Oslo

 

Billetter
Ordinær 390 Prisgruppe 1
Ordinær 320 Prisgruppe 2
Salkart for denne forestillingen: Klikk her
Bestill billetter fra Oslo Konserthus: Klikk her
Kjøp billetter online fra Ticketmaster: Klikk her

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.