Έγγραφα για Νορβηγία

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Μπορείτε να ταξιδέψετε στη Νορβηγία μόνο με την ταυτότητά σας, αλλά για να μείνετε μόνιμα και να πάρετε άδεια παραμονής, θα πρέπει να έχετε διαβατήριο. Φροντίστε λοιπόν να έρθετε εδώ με διαβατήριο. Επίσης χωρίς διαβατήριο δεν μπορείτε να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό.

ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Εάν έρθετε στη Νορβηγία με το σύζυγο ή τη σύζυγό σας, πρέπει να έχετε μαζί σας και ληξιαρχική πράξη γάμου. Αυτό το έγγραφο πρέπει να φέρει τη σφραγίδα Apostille της Σύμβασης της Χάγης για να γίνει αποδεκτό από τις νορβηγικές αρχές. Τη σφραγίδα αυτή θα την πάρετε στην Ελλάδα από την περιφέρεια (την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) στην οποία ανήκει ο δήμος που εξέδωσε το έγγραφο. Δεν μπορείτε να την πάρετε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νορβηγία.

Δείτε εδώ για την Αττική: http://www.apdattikis.gov.gr/citizen/Pages/Hagueseal.aspx

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΖΟΥΝ

Αν συζείτε με κάποιον τα τελευταία 2 χρόνια και θέλετε ο ένας από τους δύο να πάρει άδεια παραμονής στη βάση της οικογενειακής επανένωσης, επειδή μόνον ο ένας έχει βρει δουλειά, θα πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε ότι συζούσατε στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια. Αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται π.χ. συμβόλαιο ενοικίου όπου αναφέρονται και τα δύο ονόματα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Για τα παιδιά χρειάζεται να φέρετε εκτός από διαβατήριο και πιστοποιητικό γέννησης για το κάθε παιδί. Και αυτό πρέπει να φέρει τη σφραγίδα Apostille (δείτε λεπτομέρειες παραπάνω).

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

΄Οσοι είστε ασφαλισμένοι στην Ελλάδα καλό είναι να εφοδιαστείτε από το αρμόδιο ταμείο ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κ.λ.π.) με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ) (πρώην κοινοτικό έντυπο Ε 111), πριν φύγετε από την Ελλάδα, για να έχετε περίθαλψη στη Νορβηγία το διάστημα που θα ψάχνετε δουλειά σε περίπτωση που συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΕΚΑΑ ΔΕΝ καλύπτει τα έξοδά σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα.

΄Οταν βρείτε δουλειά στη Νορβηγία, θα έχετε πλέον ασφάλιση εδώ.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ποιο έντυπο χρειάζομαι για να πιστοποιήσω περιόδους ασφάλισης σε άλλες χώρες προκειμένου να απαιτήσω παροχές ανεργίας (έντυπο U1);

Το έντυπο U1 πιστοποιεί τις περιόδους ασφάλισής σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των παροχών ανεργίας.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον φορέα απασχόλησης της τελευταίας χώρας ή των τελευταίων χωρών όπου εργαστήκατε και πρέπει να το υποβάλετε στον φορέα απασχόλησης της χώρας στην οποία επιθυμείτε να ζητήσετε παροχές.

Αντιστοιχεί στο παλαιό έντυπο Ε301.

Ποιο έντυπο χρειάζομαι για να λάβω τις παροχές ανεργίας ενώ αναζητώ εργασία σ΄άλλη χώρα της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία (έντυπο U2);

Το έντυπο U2 είναι η βεβαίωση που χρειάζεστε για την εξαγωγή των παροχών ανεργίας σας. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον φορέα απασχόλησης της χώρας όπου μείνατε άνεργοι και πρέπει να το υποβάλετε στον φορέα απασχόλησης της χώρας όπου επιθυμείτε να αναζητήσετε εργασία.

Αντιστοιχεί στο παλαιό έντυπο Ε303.

 

Source: Kiriaki Papadopoulou Samuelsen

5 responses to Έγγραφα για Νορβηγία

  1. ΄Ενα άλλο χρήσιμο έγγραφο για όσους έχουν παιδιά είναι μια βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ή τον ασφαλιστικό φορέα ότι δεν λαμβάνετε επίδομα για τα τέκνα στην Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό θα σας χρειαστεί για να πάρετε επίδομα τέκνων στη Νορβηγία. Το επίδομα αυτό το παίρνουν από το κράτος όλοι όσοι μένουν νόμιμα στη Νορβηγία και έχουν παιδιά κάτω των 18 ετών.
    Το επίδομα αυτό το δικαιούστε ακόμα κι αν έρθει ο γονιός μόνος στη Νορβηγία και βρει δουλειά εδώ, ενώ τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα.

  2. Δυστυχώς τα πράγματα εδώ στην ελλάδα είναι λίγο …..περίεργα να πώ’ προς διάλυση να πώ?ειλικρινά ένας κικεώνας πραγματικός!Η σύζυγος μου πήγε σήμερα στον οαεδ και ρώτησε για το συγκεκριμένο έγγραφο που αναφέραται κυρία παπαδοπούλου.Ο υπάλληλος απάντησε λέγοντας πώς το Ε411 έγγραφο δέν υπάρχει στη υπηρεσία τους,και πρέπει να μεταβούμε στην νορβηγία προκειμένου να προμηθευτούμε το εν λόγω έγγραφο να του το στείλουμε στην ελλάδα για να το σφραγίσει.Τα συμπεράσματα δικά σας!Υπάρχει τρόπος να το προμηθευτούμε απο το ιντερνετ?η κάποιος άλλος τρόπος?
    επίσης θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την σφραγίδα της χάγης…….
    πρέπει όλα τα έγγραφα (βιογραφικό,πτυχίο,πιστοποιητικα γεννήσεως,οικογενειακής κατάστασης,άδεια οδηγήσεως κ.λ.π)να έχουν την εν λόγω σφραγίδα και μετά να μεταφραστούν στο υπ.εξ.?
    η αφορά μόνο τα πτυχία δημοσίων σχολών?

  3. http://www.rkw.be/_formsInternational/E411_grieks.pdf
    Νομίζω,είναι αυτό που ψάχνεις Ηλία.
    Καλό κουράγιο…(δηλαδή,μην αφήσεις αυτούς τους αχρείους των δημ. υπηρεσιών μας να σε αποθαρρύνουν!)

    • να είσαι καλά φίλε μου!Σε ευχαριστώ πολύ!
      απ’ οτι κατάλαβα το συγκεκριμένο έγγραφο το πέρνω μαζί μου και αφού βρώ δουλειά
      στην νορβηγία το συμπληρώνω και τους το στέλνω εδώ!
      Στην περίπτωση που τον ιούλιο ανεβούν στην νορβηγιά η γυναίκα μου και το παιδί μου
      θα πρέπει να φτιάξω άλλα χαρτιά(i norsk) προκειμένου να συνεχίσω να λαμβάνω το επίδομα?
      αν γνωρίζεις μου λές.
      ευχαριστώ και πάλι

  4. Δεν τυγχάνει να γνωρίζω,αλλά νομίζω ότι αυτό το έγγραφο πρέπει να το δώσεις στον εδώ ΟΑΕΔ για να σου δώσουν τη βεβαίωση ότι δεν παίρνεις κάποιο επίδομα εδώ στην Ελλάδα.
    Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος παρακαλώ!